Instalarea Windows XP pe un hard disk SATA

Ce poate fi mai enervant decat sa iti cumperi un laptop fara sistem de operare preinstalat, sau cu DOS si sa te trezesti brusc ca nu poti instala Windows XP pe el din cauza ca acesta nu vede harddisk-ul

De ce nu vede Windows XP hard disk-ul ?
Explicatia simpla este ca ai in laptop un hard de tip Serial ATA (SATA) iar kit-ul de Windows pe care il ai la dispozitie nu are drivere care sa recunoasca hard-ul (din pacate, multi ne confruntam cu situatia asta).

Ce e de facut?
Sunt trei solutii care se aplica in mod frecvent. Am sa prezint pe scurt doua dintre ele si in detaliu cea de a treia, cea care este si cea mai la indemana fiecarui utilizator.

Solutia 1 - Modificarea optiunii AHCI/SATA Native din BIOS

Care este minusul acestei solutii? Daca BIOS-ul este limitat, este foarte posibil sa nu aveti acces la optiunea mentionata la pasul 2, mai jos. Asa ca daca nu gasiti acea optiune, incercati solutia urmatoare.

Cum se face?
1. Imediat dupa ce porniti laptop-ul apasati tasta F2 sau Del (sau alta tasta - ar trebui sa apara un mesaj pe ecran imediat dupa pornirea laptop-ului) pentru a putea sa intrati in BIOS.
2. Cautati o optiune care sa se numeasca SATA Native sai AHCI Mode si modificati-o, adica treceti in dreptul ei Disable sau ATA Mode.
3. Salvati modificarile din BIOS (de obicei cu tasta F10) si reporniti calculatorul.
4. Acum, laptop-ul cand va boota de pe CD-ul cu Windows XP o sa va vada hdd-ul, si puteti instala normal Windows-ul XP.
Ce s-a intamplat? Practic, Windows-ul XP vede si lucreaza cu hdd-ul acum, ca si cum acesta ar fi un hard ATA si nu SATA (iar pentru HDD de tip ATA are drivere, deci instalarea e o instalare obisnuita).
5. Dupa ce ati terminat de instalat Windows-ul XP, trebuie sa actualizati driver-ul hdd-ului cu un driver SATA (acesta trebuie sa il aveti la dispozitie - la Solutia 3 de mai jos, aveti indicatii cum gasiti driver-ul SATA). Deci, pentru a actualiza driver-ul, deschideti Control Panel. Deschideti System (System Properties), panoul Hardware, si apoi tab-ul Device Manager. In fereastra Device Manager, extindeti Disk Drives si click dreapta pe disk-ul care va apare. Alegeti Update driver, Selectati Not at this time cand va intreaba daca se se conecteze la Windows Update, alegeti in fereastra urmatoare Install from a list or a specific location, iar in fereastra urmatoare cautati directorul in care ati pus driverele SATA si selectati-l. Dati Next, are loc instalarea driverelor, restartati laptop-ul, lasati-l sa incarce tot sistemul de operare complet si apoi inchideti (Shut Down). Porniti din nou laptop-ul si intrati in BIOS. Puneti la loc tipul SATA pentru hard disk, facand operatia invers de la pasul 2 (adica puneti la loc AHCI mode sau SATA Native enabled). salvati setarile din BIOS si porniti calculatorul.
Acum merge si are hdd-ul SATA instalat, cu driverele ok.

Solutia 2 - Incarcarea driverelor SATA de pe discheta

Este o solutie mai putin accesibila pentru ca trebuie sa aveti o unitate Floppy Disk Drive externa, pe USB, dar nu orice fel de Floppy Disk extern, ci unul pe care sa il recunoasca Windows-ul XP: Mitsumi, SONY sau TEAC (vezi articolul http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/916196/ )

Cum se face?
1. Folositi, obligatoriu, un calculator care sa aiba unitate floppy disk si o discheta goala in ea.
2. Descarcati de pe Internet utilitarul de creare a dischetei cu driverele S-ATA (de pe site-ul Intel). Adresa o gasiti aici .
3. Extrageti din arhiva downloadata fisierul F6FLP32.exe si rulati-l. Atentie, cand il rulati, trebuie sa aveti discheta goala in unitatea floppy. Se creeaza discheta cu drivere.
4. Scoateti discheta, conectati floppy-ul extern pe USB la laptop, bagati discheta in el, porniti laptop-ul si bootati de pe CD-ul cu Windows XP.
5. Apasati tasta F6 - to install a third party SCSI or RAID driver - cand apare mesajul jos, pe bara de instalare, la inceputul instalarii.
6. Cand vi se cere apasati tasta S (select 'S' to Specify Additional Device).
7. Cand vi se cere sa introduceti discheta (the disk labeled Manufacturer ...), apasati tasta ENTER pentru deja aveti conectat fdd-ul extern cu discheta cu drivere in el.
8.  Acum vi se cere sa alegeti driver-ul pe care sa il ia de pe discheta, intrucat pe disceta sunt scrise drivere pentru mai multe tipuri de controller. Aici se selecteaza SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M). Apasati Enter.
9. Instalarea Windows-ului va continua in mod obisnuit (nu scoateti discheta si nici fdd-ul extern pentru ca o sa mai aiba nevoie de el Windows-ul XP pe parcursul instalarii), fara sa mai apara problema. Dar retineti ca acest lucru se intampla doar daca aveti o unitate fdd externa compatibila cu Windows. daca nu e suportata de Windows, pe parcursul instalrii, cand va vrea sa citeasca iar de pe discheta, Windows-ul nu va mai putea face acest lucru si ati pierdut timpul degeaba. Floppy disk-ul ar trebui sa stea in sistem pana la urmatorul reboot.

SOLUTIA 3 (OPTIMA) - CREAREA UNUI UNATTENDED WINDOWS CD

Pentru ca aveti un CD cu Windows, bootabil, de pe care vreti sa instalati, dar caruia ii lipsesc drivere pentru SATA, atunci CEL MAI BINE, VA CREATI SINGURI UN KIT DE INSTALARE cu WINDOWS XP, care sa incorporeze si driverele in cauza.

Iata de ce aveti nevoie:
- CD bootabil cu Windows XP,
- softul gratuit nlite (http://www.nliteos.com/download.html
- driverele SATA.

Cu  se face?
Pasul 1: copiati intr-un director pe hard diskul unui calculator tot CD-ul de Windows (sa zicem intr-un director pe care il numiti WinSursa)
Pasul 2: Descarcati de pe Internet de la adresa de mai sus programul nlite si il instalati pe calculator
Pasul 3: Creati un director pe care il numiti DrivereSATA, undeva pe calculator. Acum vine prima parte mai interesanta, sa faceti rost de driverele SATA si sa le copiati in directorul acesta nou creat. Driverele SATA le gasiti in mod obisnuit:
- pe CD-ul care insoteste laptop-ul (nu toate laptop-urile vin cu CD cu drivere)
- pe Internet pe pagina de suport a producatorului
- folositi driverele de aici (acestea insa s-ar putea sa nu se potriveasca totdeauna. Aceste drivere ar trebui sa se potriveasca pentru majoritatea I/O Controller Hubs de pe laptop)

3.1 Daca folositi CD-ul cu drivere al laptop-ului, cautati un director SATA sau AHCI  (sau ceva asemanator) pe CD in care o sa gasiti driverele. In mod obisnuit o sa gasiti aplicatia Intel Matrix Storage Manager care creeaza o discheta cu drivere atunci cand o rulati. Daca aveti unitate de discheta, e simplu. Creati discheta, copiati fisierele de pe discheta in directorul DrivereSATA pe care l-ati facut mai devreme. Daca nu aveti discheta, atunci trebuie sa deschideti un Comand Prompt (deschideti meniul START, apoi RUN, apoi scrieti cmd). Introduceti una dintre comenzile:
      c:\iata_cd.exe -a -a -pc:\<path>
      c:\iata_enu.exe -a -a -pc:\<path>
      c:\setup.exe -a -pc:\<path>
Aici trebuie sa scrieti caile corect: De exemplu, sa zicem ca in directorul SATA de pe CD-ul cu drivere va apare setup.exe iar CD-ul apare in calculator ca CD-ROM Drive (E:) iar directorul in care puneti driverele SATA dupa ce le obtineti este directorul DrivereSATA creat direct pe discul C:, atunci comanda:
      c:\setup.exe -a -pc:\<path>
se transforma in:
      e:\SATA\setup.exe -a -pc:\DrivereSATA
Cand dati Enter, o sa porneasca Intel Matrix Storage Manager si o sa va puna in directorul DrivereSATA driverele de care aveti nevoie.

3.2 Daca nu aveti CD cu drivere la laptop, atunci cautati pe Internet, pe paginile de suport ale producatorilor, driverele respective si dupa ce le descarcati urmati procedaura de la 3.1. Adresele site-urilor de suport pentru cele mai cunoscute branduri sunt:
ACER
ASUS
DELL
Fujitsu-Siemens
HP
LENOVO/IBM
Toshiba

Pasul 4: Acum ar trebui sa aveti CD-ul cu Windows copiat pe calculator, programul nlite instalat si driverele SATA copiate si ele pe calculator. Porniti nlite.
Prima fereastra va cere sa alegeti directorul in care se afla copia Windows-ului. Daca ati respectat notatiile de mai sus, ar trebui sa fie directorul WinSursa.
Urmatoarea fereastra va intreaba ceva de presetari. Nu aveti treaba cu ea, treceti mai departe.
In fereastra a treia trebuie sa spuneti ce vreti sa faceti. Trebuie sa bifati (se selecteaza in culoarea verde) acolo unde scrie DRIVERS (a treia optiune) si BOOTBLE ISO (ultima optiune). Treceti mai departe.
Fereastra urmatoare, a patra, va cere sa alegeti directorul din care se vor integra driverele SATA. Apasati butonul INSERT si alegeti Multiple Driver Folder. Programul este posibil sa va puna sa alegeti subdirectorul cu drivere in cazul in care exista mai multe tipuri de drivere. In acest caz trebuie sa alegeti Driver simplu si nu Driver64 (care este pentru 64 de biti). Dupa ce ati ales directorul cu drivere va apare o fereastra Storage Device Textmode Driver in care aveti mai multe optinui. Standard este bifat modul Textmode driver. Tineti tasta CTRL apasata si selectati toate driverele din lista. Apasati OK dupa ce sunt toate selectate. Treceti la fereastra urmatoare. Incepe procesul. Dupa finalizarea procesului, ultima fereastra va crea imaginea ISO bootabila a Windows-ului modificat. Apasati butonul MAKE ISO, alegeti locul unde vreti sa salvati imaginea ISO (vedeti sa aveti loc pe disc - are cam 600 MB), si apoi asteptati.

Dupa ce se finalizeaza crearea imaginii bootabile de Windows modificat, trebuie doar sa o mai scrieti pe un CD, folosind NERO sau alt program de scriere si s-a terminat.

Pentru orice nelamuriri sau comentarii, feedback-ul este binevenit.

 

 

Comentarii
Comentariu nou Cautare
+/-
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol:
:kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P
:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s:!::?::idea:
:arrow:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.
danny   |2008-03-27 03:39:04
corect....normal asa este, dar: am facut tot ce scrie aici, am scris cd-ul, apas F6, apas S si imi spune ca sa introduc floppy...deci este degeaba ....
elena   |2008-03-27 11:46:26
Daca ai facut CD-ul si ti-ai integrat driverele in el, nu trebuie sa apesi tasta F6. Instalezi normal, fara F6. Daca CD-ul e facut corect, trebuie sa iti vada hdd-ul fara alte probleme.
danny   |2009-12-10 08:10:10
Ms mult de tot elena..dak nu apas tasta F6 merge...mai am o intrebare....pot sa copiez in folder-ul "WinSursa" cd-ul cu windows si sa mai fac eu un folder in care sa imi bag toate driverele de instalare ale laptopului?
Subtirica Mihai  - CORECT !!   |2008-04-06 00:00:11
Eu am un laptop de la Gateway si pur si simplu orice faceam,nu imi detecta hdd-ul pe sata. Am urmat pasii ce i-a explicat tipul de mai sus...si nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca imi detecteaza HDD-ul. Bravo tie tinere.cel care ai explicat pas cu pas cum se procedeaza. Raman dator cu o bere ))
floryn  - mda   |2008-04-30 17:18:43
am instalat si eu pe un acer folosind metoda 1 si knd vr sa instalez ahci mode sp dvd imi z k nu se poate instala....""This computer does not mjeet the minimum requirements for installing this software"" si cand ma duc in bios si l dau pe sata normal k nu l recunoaste si se duce din restart in restart( pe ide nu i pb..intra in wind..etc)oare n-am instalat drivere sata..n am inteles exact care s driverele sata(toate programele dl laptop sau acele cu ahcii ce nu mere?)ar ramane sa folosesc metoda 3 k altcv nu am..dupa c am bagat wind cu metoda 1....dar totusi dk fac lamuriti ma si pe mn kre driverele sata))..astet rap ..ms
eu  - hi   |2010-09-15 13:46:20
Selecteaza din bios primar boot sa fie cd-ul
F6 Floppy to USB  - Drivere SATA Floppy (F6) - USB   |2011-08-21 17:27:43
Instaleaza Windows XP pe HDD SATA fara Floppy (F6) folosind un simplu USB:

www.f6-floppy.webs.com
caius  - am incercat metoda 4   |2012-01-18 20:46:30
salut,chiar am nevoie de ajutor,am facut pas cu pas metoda 4,bine inteles a reusit,doar ca nu am donwloadat driverele bune.am nevoie de driver pentru...HITACHI model: HDS722516VLSA80 SATA....NU IL GASESC PE NICI O PAGINA,poate sa ma ajute cineva?va rog
admin  - RE: metoda 4   |2012-01-18 23:03:29
Driverele nu sunt pentru HDD, sunt pentru chipsetul de pe placa de baza. Tocmai de -asta nu cauti drivere pentru modelul de HDD ci pentru modelul placii de baza care e strans legat de modelul laptopului pe care este instalata.
Deci, daca vrei drivere SATA, trebuie sa cauti in principal pe pagina producatorului laptopului, dupa model number si/sau serial number.
Daca nu reusesti, da aici producatorul, modelul si serialul laptopului.
ra   |2011-11-28 23:38:21
sal....am si eu o intrebare...mi-am luat un laptop nou...si nu pot sa fac nik cu el...pt ca daca il aprind imi apare direct alb pe ecran si nu face nik,,,ce am de facut
Claudia G  - Merci   |2008-03-30 01:14:39
Am tot cautat solutii pe internet pentru aceeasi problema..si nu mi-a iesit nimic pana nu am dat de acest articol.

Varianta a 3-a a dat rezultate.
Multumesc!
li  - dell inspiron 1525   |2008-04-17 00:50:59
Am cd-ul cu drivere, dar este pentru vista. nu le recunoaste daca am instalat windows xp
Silviu  - Multumesc   |2008-05-30 21:38:04
Punctl 3 a fost decisiv pt mine. Foarte bune informatiile.
Am un hp pavilion dv9630eb la care am facut downgrade.
Cei de la HP sunt ok, desi, oficial, nu ofera drivere XP. Au cautat si mi-au trimis link-urile. Daca moderatorul permite, le voi posta, pentru ca am cautat opt ore pana sa ma ajute cei de la hp.
Multumesc!
stef  - off..   |2008-06-04 11:24:56
Am un Hp dv 6570ed.am facut tot ce se spune la pasul 3... mai putin chestia cu Comand Prompt ca imi tot spune ca-i incorect, dar cdul nu buteaza.probabil driverul sata nu e bun.pe site la hp nu l-am gasit deloc, asa ca am folosit linckul de mai sus http://www.mylaptop.ro/go/driveresata/sata.zip) Daca m-ar ajuta cineva cumva, poate are Hp si a fost in situatia mea... multumesc anticipat
Christian  - SALUT.. pentru cel cu HP   |2008-08-18 01:08:06
SALUT... am cautat ceva timp pana sa dau de forumul asta.. si sunt foarte bucuros.. am si eu un HP PAVILION si mi-a mers varianta 3, mii de multumiri tipului care a explicat amanuntit.. multa sanatate si toata stima mea.. "-Ne-ai ajutat pe toti". Doresc sa-ti spun tie cu laptopul HP am intampinat urmatoarea problema ..am luat driverul sata de pe site-ul HP si era un fisier exe din care nu puteam sa extrag cu command prompt driverele asa cum explica mai sus... am atasat in loc de.. driverele de pe pagina pe care tot tipul amabil ne-o ofera... "http://www.mylaptop.ro/go/driveresata/sata.zip" si chiar merge.. fa asa.. ataseaza Driverele astea cu nLITLE si fa o imagine virtuala, apoi arde-o cu nero(sa fi sigr ca nu intampini vre-o eroare de scriere cu nLITLE)MERGE 100%
Dupa prima incercare in care am pus driverul sata (un signur fisier rezultat dintr-un .exe de pe pagina HP)am esuat si m-am enervat pt timpul pierdut aiurea.. mi-am facut nervi si am mai scris un CD dar cu Driverele de pe pagina aia...merge... MULTUMESC MULT PENTRU FORUMUL FACUT.. Christian
Tudor  - Hp presario cq57   |2011-12-12 12:48:54
mi am luat un hp presario cq57 ieri..nu are nimic instalat pe el.am incercat varianta cu drivere le sata de pe site..nu au mers..am incercat sa intru pe link ul cu mylaptop.ro, se pare ca nu mai functioneaza.ai idee de unde as mai putea lua niste drivere sata?!
admin  - Re: Hp presario cq57   |2011-12-13 12:22:27
din cate am vazut are chipset intel. poti sa iei driverele direct de la intel de pe site, sau chiar de la HP 9am vazut ca au drivere pentru XP http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?os=228&lc=en&cc=rs&dlc=sr&sw_lang=&product=5178987#N187.
Daca nu merge, da un semn si vedem ce se poate face
Tudor  - inca nu merge   |2011-12-13 19:52:30
am incercat si cu driverele de pe hp..si daca ii dau burn direct din prog nlite imi da la instalarea win eroarea iaStor.sys is corrupted..iar daca ii dau creere imagine si dupa fac cd cu imagine si il rulez imi da blue screen cu eroarea:
0x0000007B (0XF782524 , 0XC0000034 , 0X00000000 , 0X00000000)
id meu de mess e albnegru_13.da mi un semn..poate ti dai tu seama ce are de nu merge..ca pe mine deja m a depasit..am facut 12 cd uri cu win pe ele si drivere sata si nici unu nu mi merge..
admin  - Drivere HP   |2008-06-04 13:41:46
Silviu,

poti te rog sa postezi link-urile si pentru ceilalti care au HP? Eventual le putem pune pentru descarcare chiar pe LaptopReview.

Multumesc
Cristian  - Salut   |2009-06-04 11:42:49
Foloseste driverele de pe http://www.laptopreview.ro/cum-se-face/instalarea-windows-xp-pe-un-hard-disk-sata.html merge 100%
mihai  - OK   |2009-10-10 22:03:48
Gata. Am reusit. Am reinstalat windows-ul, inainte sa porneasca instalarea i-am dat ahci in bios. S-a instalat windows-ul , a pus niste drivere sata de la el. I-am dat update drivers din locatia driverelor noi si s-au instalat. Initial nu mergea deoarece nu aveam ahci activat si nici nu puteam sa-l activez fara sa reinstalez windows-ul deoarece dadea un BSOD.
alex  - divere   |2009-02-01 03:42:06
te rog imi dai si mie driverele? am si eu un HP pavilion dv5. alexandruncs pe mess
Cristian   |2009-06-04 11:43:25
Foloseste driverele de pe http://www.laptopreview.ro/cum-se-face/instalarea-windows-xp-pe-un-hard-disk-sata.html merge 100%
Victor  - HP 650   |2014-01-09 19:02:00
Salut Silviu, ti-as fi recunoscator daca mi-ai putea spune cum pot lua legatura cu cineva de la hp care sa imi dea si mie link-urile pentru un HP 650
myself  - comentariu   |2008-06-04 19:11:02
Acum doua zile am cumparat un FSC Lifebook S cu HDD SATA. Am incercat primele doua solutii. Fail.
Cea de a treia a mers perfect.
Good work.
stef  - offff   |2008-06-04 23:27:15
nu stiu cum merge la toata lumea solutia 3 ... si la mine nu.. toata ziua m-am chinuit astazi.. am facut vreo 5 cduri... dau restart si porneste ca si cum cdul nu ar fi in cdrom... nu booteaza.. nuj ce are.. in bios m-am uitat si cdromul e primul la bootat.. nu stiu cum sa rezolv.. daca are cineva o idee mi-ar fi de folos. Am un Hp dv 6570ed, am dat mail la hp si mi-au spus ca modelul a fost creat special pt vista si ca daca vreau drivere sa mi le caut singur ca ei nu ma pot ajuta.. astept indrumari
stef  - ..   |2008-06-04 23:41:51
sau poate trebuie sa fie un anumit windows? eu chestia asta am incercat sa o fac cu SP 2.. asta sa fie greseala?
admin  - Windows   |2008-06-05 08:51:12
Nu trebuie sa fie un anumit windows.
Ia-le pe rand:
- prima data - booteaza daca pui un alt CD bootabil in CD-ROM?
- daca da, incearca sa bootezi CD-ul pe un alt PC/laptop
stef  - admin   |2008-06-05 11:25:29
daca pun alt cd in cdrom booteaza... am sa incerc sa pun cdul in alt pc... si daca booteaza in alt cdrom... care ar fi explicatia si ce ar trebui sa fac?
Mircea   |2008-06-11 20:06:02
Fa-ti cu nlite imaginea bootabila (imaginea de windows cu driverele incorporate) iar apoi scrie imaginea asta folosind, sa zicem, nero, dar nu o scrie folosind tot nlite ca mie nu mi-a mers si poate nici tie nu iti merge din cauza asta.
mihai  - drivere sata   |2009-09-27 14:12:22
Salut. Am incercat sa instalez driverele sata cu prima metoda dar nu merge. Introduc locatia unde sa caute driverele ii dau next dar zice ca nu a fost gasita o varianta mai buna de drivere. Care o fo problema ?
Andreas  - help..:|   |2008-06-11 01:07:29
mah oameni buni yo va multumesc..dar m-am incurcat la 3.1 aclolo unde0i mai greu...cn sa pricepe sa bage id meu in lista andre_as_no1 sa am lam,ureasca..multumesc anticipat..
Andreas  - help..2   |2008-06-11 01:11:30
cine a urmat toti acesti pasi poate sa-mi trimita windows deja facut ? sutn disperat..
Mircea   |2008-06-11 20:08:35
Da, asa e, pasul 3.1 pare cel mai greu, trebuie sa te descurci bine cu caile ablosute, relative, chestii d'astea de dos, ca sa reusesti usor. Din pacate eu nu te pot ajuta. Intreaba ceva concret eventual, poate pot sa te ajut asa.
Andreas   |2008-06-12 14:29:34
deci eu am rugat pe cine poate sa ma ajute sa bage id meu de messenger andre_as_no1@yahoo.com si sa-mi trimita prin messenger sau odc windowsul cu drivere integrate...va rog mult...va cinstesc..
stef 1923  - ..   |2008-06-17 20:04:49
e cineva disponibil sa ma ajute si pe mine... am facut tot ceea ce spune mai sus.. am incercat si alte variante de pe alte siteuri, folosind Nlite... dar orice fac nu booteaza cdul... alte cduri imi booteaza, doar cel pe care il fac eu cu nlite nu booteaza... nu mai stiu ce sa fac.. nu merge nlite-ul la SP2? asta sa fie problema ? pls astept raspuns
ionut  - nu stiu   |2008-06-20 10:08:42
am reusit sa instalez windows xp pe sata 3 dar nu mia instalat reteaua pt ca eu am roter....nu am putut nici cum sa imi instalez netul....hellp pls
mircea   |2008-06-21 22:11:52
ionut, zici ca ai reusit sa iti pui xp cu metoda 3. perfect. faptul ca nu iti merge reteaua nu are nici o legatura cu asta. trebuie sa vezi ce problema cu driverul de retea ai. sau sa verifici conexiunea cu router-u, poate nu e facuta bine (dhcp, sau aceeasi clasa de adrese ip, etc.).
mircea   |2008-06-21 22:13:48
stef1923, nu face cd-ul cu nlite, nici mie nu mi-a mers. cu nlite faci doar imaginea iso (vezi sa bifezi casuta de imagine bootabil). Apoi, scrie si tu cu nero, de exemplu, imaginea astfel creata, pe un cd.
zaone  - hmmm   |2008-06-24 10:28:56
Acum incerc cu win sp3 si o mare intrebarea: nu pot pune mai multe tipuri de drivere sata? din care la instal sa isi selecteze singur? ar fi superb
zaone   |2008-06-24 12:27:13
doamne e incredibil super marfa a mers iar cu faza cu cmd eu am avut pe pc drivere de setup daor am dat ultima linie D:\SATA\setup.exe -a -pc:\DrivereSATA atata am facut mia luat drivere si toate bune am dat create iso si incredibil dar functioneaza super si mii de multumiri
zaone  - Intrebare   |2008-06-25 14:52:50
Pot sa integrez si driverele audio , video, lan etc cu nLitul? sau cu ce pot face asta?
Mircea   |2008-06-26 13:51:25
sigur zaone, cu nlite poti integra ce drivere vrei, nu doar pentru sata.
ionutbogdan  - Multumesc   |2008-07-10 01:41:21
Varianta 3 merge perfect.
Multumesc
DOOMNEZEU  - AH MATRIXUL...URITA NATIE!!   |2008-07-20 15:24:01
Citez:
In mod obisnuit o sa gasiti aplicatia Intel Matrix Storage Manager care creeaza o discheta cu drivere atunci cand o rulati. Daca aveti unitate de discheta, e simplu....


Am incercat sa instalez Matrixul pe o unitate de memorie usb, ca e mai simplu si o vede laptopul Pi 2550(NU IL CUMPARATI, E ABURIT,JEG) DAR NU VEDE HDD, la instal. XP+SP2 , si zice la instalarea lui pe alt sistem ca nu poate fi instalat in sistem ca PC nu intruneste cerintele minime... deci nu merge doar daca ai cerintele alea, sa le instalezi(sata NEAPARAT). Aici am HDD ATA. Ce prostie sa inventat cu SATA astea, guuunoaie. Fizic nu se vede de loc, doar in teste, tembelisme. sas ne faca sa folosim neaprat Vista!! WE DONT NEED NEVER OTHER THE XP VERSION. IS ENOUGHT MICROSOFT:STOP!!!
Sa vad un disc sa fac acum , sa ma chinui. Ciudat daca instalez Win98, vede hardiscul , nu imi vine sa cred. In XP spune unknow storage. Ce idiot e Microsoft ala, cu Vista lui!!! ARE DEAD VISTA, MR BILL!! WE DONT WANTED!!! :p
axelluny   |2010-03-20 12:39:29
Multumesc celui care a facut tutorialul in primul rand,deoarece e f complet.Am cautat pe net sa gasesc cum se integreaza teme dar nu am gasit absolut nimic,dar perseverenta a da roade si va pot spune si voua ca trebuie insistat la rubrica din n-lite la instalare asistata.In rest pot zice si eu ca este o mare porcarie hardul SATA care la mine pe un laptop ASUS K70AB DESI am bagat toate driverele de pe saitul producatorului(sau cele de pe dvd)deabia se misca win7.PUR SI SIMPLU TE RUGAI DE EL.XP mergea cu driverele integrate desi trebuiau cam multe,dar la primul update de la microsoft terminam cu el.Foarte inteligenti baietii de la MICROSOFT.L-am trecut pe IDE si surpriza....ruleaza instant orice sistem.DECI CONCLUZIA SATA E O GASELNITA PT UPGRADE UTILIZATOR LA CAPITOLUL HARD.
Sunt sigur ca multi nu sunt deacord dar aceasta este experienta pe care o traiesc!
ionut  - SUPER TARE !!!   |2008-07-29 15:08:29
Dupa 5 zile de bajbaiala si tot felul de incercari, am gasit articolul asta.

SUPER TARE !!!!
MINUNE !!!
MERGEEEEE !!!

Am acum CD-ul meu boolabil cu drivere SATA, folosind metoda 3.

multumesc
tudor   |2008-07-31 22:07:38
Felicitari pt. articol m-a scapat dintr-o mare belea
hoinar  - O solutie simpla si eficienta   |2008-08-22 10:14:21
Felicitari pentru modul concis si clar in care ai detaliat fiecare optiune!
bogdan   |2008-09-05 12:42:52
Bun articolul... si eu sunt in aceeasi belea.
Nu stiam cum se procedeaza pentru a extrage fisierele din driverul de sata (executabil)... eu am instalat executabilul si am extras fisierele din folderul in care s-a instalat cu Nlite... nu merge sper sa mearga acum
Mircea  - Sistem Davio   |2008-08-24 15:10:46
Va salut!
Am un sistem Davio cumparat de la Altex. Are placa de baza Asus si are atat hard-disk-ul cat si unitatea DVD legate pe SATA. Am facut cd-ul cu n-lite cu driverele necesare, dar tot nu boot-eaza de pe CD. Ce ar fi de facut?
Villy  - Super !!!   |2008-08-31 16:42:21
mi`o mers iti multumesc heheh
cristi  - pt instalare drivere SATA   |2008-09-17 02:28:26
Da, scriu imaginea pe cd si apoi ce fac?
Am incercat si cu solutia 1, instalez windows XP dar cand incerc sa fac update driver imi spune ca varianta de drivere pe care o am de pe site-ul dell nu e mai buna decat ceea ce am existenta.... Ce credeti ca se intampla?

Multumesc pentru raspuns
spider  - dupa ce imi vede hardul nu instaleaza windows   |2008-10-05 00:31:06
salut
am un calculator hp pavilion desktop care avea instalat de cand l-am cumparat un windows media center.Am vrut sa schimb sistemul si l-am formatat,cu hiren,s boot cd pt ca nu imi vedea hardus cu cd-ul de windows.am incercat sa il pun pe ide din bios si l-a vazut dar dupa ce si-a copiat fisierele si s-a restartat, a inceput sa incarce windows-ul dar nu incepe instalarea.Ramane cu un ecran albastru care are cursorul de mouse pe el,care il pot si misca. Apoi am in cercat cu nlite si acelasi lucru.Am schimbat pe toate modurile din bios si imi face acelasi lucru.Flopy disk nu am.
v-as ruga sa-mi explicati si mie ce se intampla daca puteti si sa imi spuneti ce pot face sa rez problema
multumesc
Villy  - Problema ta !!!   |2008-10-11 16:05:45
Am yo windowsu XP SP3 cu driverele de sata in el, si yo am un HP Pavilion laptop dv5191ea , am stat 2 zile sa`l fac cu totul, functioneaza perfect si merge, daca vrei iti dau windowsu, iti fac o imagine cu clone cd....ori ti`o dau pe hub ori iti fac un torrent cu ea, si merge 100%, am facut multe computere cu windowsu ala si e creat de mn credema daca vrei sa tinem legatura da`mi un e-mail si vb si alegi si modalitatea de download...imagine/torrent...
spider  - Ms Villy   |2008-10-11 18:36:42
Mno cred ca cea mai buna solutie ar fi sa-mi creezi in torent pt ca am viteza fff mica si imi ia ceva timp sa il iau. Emailpideronne@yahoo.com eventual vb pe mess.Multumesc pt solutie sper sa mearga. La asta m-am gandit si eu dar nu stiam ce wind sa iau k sa mearga sigur si nu vroiam sa stau cateva zile sa down un wind care nu merge.Ms
sisi baby  - buna   |2008-12-20 06:03:34
am si eu aceeasi problema,nu mi citeste cd ul cind vreau sa instalez windowsul,si nu prea ma pricep sa modific windosuri,si nici sa instalez,sora mea a vrut sa ma ajute dar nu citea cd ul,si asi dorii si eu pls un cd modificat,daca poti sa ma ajuti,pls,sa l trag de pe hub,ti as fi foarte recunoscatoare,multumesc mult,ma poti contacta la email sau mess sisi_kasandra@yahoo.com
ALexx  - SAlut. Tot Hp Pailion   |2009-01-31 23:10:56
Salut. Am si eu tot un HP Pavilion Dv5 si tot incerc treaba asta, am ars vreo 8 cd-uri si nimic tot nu imi iese. Te rog da-mi un id de mess sa ma inveti si pe mine sau sa mi-l dai si mie pe dc.
alexandruncs@yahoo.com
valentin brumariu  - rugaminte mare   |2009-04-09 22:40:42
Am si eu un HP Pavilion dv 5 as vrea sa-mi trimiti windows xp cu toate driverele sata raman dator si astept sunt in italia venezia te rog ia legatura pe email cu mine Mersik
Brumariu Valentin  - Pentru Villy-Problema ta !!!   |2009-04-10 11:53:49
VILLY TE ROG IA LEGATURA PRIN E MAIL CU MINE VREAU SI EU PENTRU UN HP DV 5 WXP SP3 CU DRIVERELE SATA.MULTUMESC ANTICIPAT email : Brumariu_Valentin@yahoo.com
florin  - pt windowsu xp cu sat in el   |2010-10-29 01:43:47
acesta este id meu intra te rog pe mine sa imi trimiti si mie xp tau pls
Flo_brinza....si mai vb pe mess ms mult
hp pavilion dv 2500  - re: re: Pentru Kalinix   |2011-04-30 17:34:00
sorin a scris:
Valentin a scris:
Multumesc frumos a mers stas am cd cu windows sp3 cu drivere sata metoda 3 e ESENTIALA MERGE RECOMAND METODA 3 MULTUMESC SI DE DRIVERELE ATI,articolul e bestial bine scris concis multumesc tuturor dar in special lui KALINIX pt ajutor.ATENTIE PT CEI CU HP PAVILION DV 5 1115el ASTEPTATI BOOTEAZA MAI GREU,SI CD NU-L FACETI CU NLITE NU MERGE AM STRICAT 7 CD FACETI CU NERO.MULTUMESC INCA ODATA SI COLECTIVULUI LAPTOP REVIEW [/quote]
kalinix a scris:
*.gho e in general o imagine de harddisk. Si nu e siren's e Hiren's boot cd. Cel mai probabil fisierul pe care-l ai nu e o imagine de CD ci o imagine de HDD cu toate driverele instalate.
Daca imi dai mai multe detalii poate te pot ajuta

[quote=Villy] Am yo windowsu XP SP3 cu driverele de sata in el, si yo am un HP Pavilion laptop dv5191ea , am stat 2 zile sa`l fac cu totul, functioneaza perfect si merge, daca vrei iti dau windowsu, iti fac o imagine cu clone cd....ori ti`o dau pe hub ori iti fac un torrent cu ea, si merge 100%, am facut multe computere cu windowsu ala si e creat de mn credema daca vrei sa tinem legatura da`mi un e-mail si vb si alegi si modalitatea de download...imagine/torrent...


vreau si eu windows asta te rog baga id-ul asta eu_sinur19 in lista sa imi dai un hub de pe care sa il iau ca am un notebook hp pavilion dv5 amd si am metoda 4 dar imi dao eroare cand sa selectez prtitiile hardlui multumesc anticipat te rog ajuta-ma i pe mn
buna as vrea si eu windowsu ala pe care la i modificat ID stoica_mariush60
lara   |2008-10-17 20:10:01
super articol super simplu si cat am tot cautat !!!! merci
Catalin  - Am o placa de la Gigabyte "GA-945P-S3"   |2008-10-31 11:22:43
Am o placa de la Gigabyte "GA-945P-S3" si nu gasesc driverele de Sata pentru ea , am nevoie de ele pentru a-mi creea un cd Xp cu drivere sata si v-as ruga daca stie cineva unde le gasesc sa imi zica si mie
Eu  - Gygabyte   |2008-10-31 13:01:46
Vezi mai sus la pct 3.1: "In mod obisnuit o sa gasiti aplicatia Intel Matrix Storage Manager care creeaza o discheta cu drivere atunci cand o rulati."
Te duci pe site la Intel si cauti Intel Matrix Storage.
HTH
drool   |2008-11-03 22:29:30
ce drivere iti trebuie de sata sau de ide?
Valentin  - HELP ! ARDE !   |2009-04-10 17:11:53
AM NEVOIE URGENT DE DRIVERE SATA PENTRU UN LAPTOP HP PAVILION DV5 1115el SA POT PUNE WINDOWS XP PROF.ASTEPT RASPUNS PE E MAIL : Brumariu_Valentin@yahoo.com sau pe LAPTOPREWIVE MULTUMESC ANTICIPAT !
kalinix  - ARDE   |2009-04-10 23:36:59
Valentin,

din cate am vazut, laptopul de care zici tu are chipset AMD. incearca si foloseste driverele astea.
Daca nu merg, scrie aici si mai vedem ce putem face.
Valentin  - Pentru Kalinix   |2009-04-11 14:13:06
MULTUMESC PT AJUTORUL DAT VREAU SA STIU UN LUCRU IN SOLUTIA 3 SE SPUNE BIFEAZA CU CTRL LA AMD SATA AHCI CONTROL RAIDER DRIVER SIMPLU SI EU AM DRIVER 64 SI 86 PE CARE IL ALEG SIMPLU DE UNDE? NU E IN DRIVERUL TAU CARE MI L AI OFERIT CU GENEROZITATE DRIVER SIMPLU DE BIFAT.A DOUA PROBLEMA E CA PLACA ATI RADEON 3450 NU AM DRIVERELE DE INSTALARE PT XP SUNT NUMAI PT VISTA TE ROG AJUTA MA ITI RAMAN DATOR.MULTUMESC ANTICIPAT E MAIL Brumariu_Valentin@yahoo.com
kalinix  - ...   |2009-04-11 23:22:32
Valentin,
am sa o iau in ordine inversa:

driverele pentru Radeon le gasesti aici pe site la ATI. Driverele sunt pentru toata seria 3400, deci si pentru 3450
Cat despre driverul SATA, raspunsul e si mai simplu: Driver64 e pentru OS pe 64 de biti, Driver simplu este echivalentul lui Driver86 si este folosit la instalarile pe 32 de biti. Deci raspunsul este: alegi Driver86

Succes!
Valentin  - Pentru Kalinix   |2009-04-12 12:54:19
Multumesc frumos a mers stas am cd cu windows sp3 cu drivere sata metoda 3 e ESENTIALA MERGE RECOMAND METODA 3 MULTUMESC SI DE DRIVERELE ATI,articolul e bestial bine scris concis multumesc tuturor dar in special lui KALINIX pt ajutor.ATENTIE PT CEI CU HP PAVILION DV 5 1115el ASTEPTATI BOOTEAZA MAI GREU,SI CD NU-L FACETI CU NLITE NU MERGE AM STRICAT 7 CD FACETI CU NERO.MULTUMESC INCA ODATA SI COLECTIVULUI LAPTOP REVIEW
Alex   |2008-11-28 22:40:24
am si eu un laptop cu hard sata si am incerfcat varianta 3 ca sa instalez si eu windows xp,am facut imaginea tot si am pus-o pe cd,dar numai imi apare la inceput boot from cd, iar daca bag cd-u normal cu windows imi da boot from cd,ce am gresit sau ce trebuie sa fac imi poate spune si mie cineva?
stef  - genial   |2008-12-09 09:37:00
nu am cuvinte de multumire....explicatii complete si corecte! cea mai buna explicatie! toti cei 3 pasi functioneaza!
Alex  - Salut   |2009-02-01 00:02:31
te rog lasa-mi si mie un id de mess poate imi pui cd-ul cu windows pe odc.Ms
Anonim   |2009-01-01 23:31:21
dupa ce fac cd-ul cu nlite se instaleaza win-xp fara probleme dar cadnd se finalizeaza instalarea la ultimul restart care il face si ar trebui sa se aprinda de desktop imi apare o eruare albastra timp de o secunda si apoi se restarteaza si iar incearca sa se aprida apare eruarea se restarteaza ce poate sa fie mentionez ca la mine in bios nu este optiunea dezactivabila de sata
DOOMNEZEU  - Erori....???   |2009-02-01 09:59:20
Mai cei care nau realizat bine CD/DVD de boot + drivere , cititi bine mai sus ce sa scris, ca e corect toate informatiile, si daca la instalare, apare un ecran albastru de eroare si se opreste instalarea WinXp inseamna ca SCRIEREA CD/DVD sa facut cu erori. Schimbati CD/DVD cu unul de alt tip/firma, si daca eroarea persista aruncati scriptorul DVD/CD ca e deja uzat si a devenit un gunoi. Cumparati-va altul. Asta e sigur. Cam asta e !!!

DOOMNEZEU
www.legendofmir.ro
Alexandru  - probleme   |2009-02-04 17:21:42
La mine nu merge instalat Intel Matrix Storage Manager , nu stiu ce sa fac, mi-a scos peri albi laptop-ul asta. Va rog care aveti cd deja facut dati un buzz la ID: alexandruncs . Am un laptop HP Pavilion dv5-1191eg. Multumesc.
Madda   |2009-02-05 17:30:38
Dupa ce am reusit sa fac cd bootabil cu xp cu driverele sata l-am bagat in laptop dar nu booteaza de pe el.Am facut exact ce este scris la punctul 3.
admin   |2009-02-11 21:08:41
Vezi raspunsul la comentariul de mai jos, in caz ca nu ai rezolvat inca problema. Se poate sa faci aceeasi greseala
eu   |2009-02-11 19:53:28
Pe cd pun imaginea iso asa cum iese din nlite?? sau trebuie dezarhivata...sau cum trebuie facut?
admin  - CD   |2009-02-11 21:07:25
n-lite genereaza un fisier *.iso.
Acesta este o copie 1:1 a unui disc (in speta a cd-ului de pe care va boota sistemul).
Atentie! pe disc nu scrieti fisierul iso (asa cum de exemplu ati copia un director cu niste imagini), si nici nu dezarhivati iso-ul (cu winrar, if that matter) si copiati dupa aceea fisierele pe disc. In felul acesta sistemul nu va mai boota de pe disc.
Orice program de inscriptionat discuri respectabil are optiunea de "burn image" sau "transfer iso to disk". Aceasta optiune practic transfera bit cu bit fisierul iso (pe care-l trateaza ca un device iar nu ca un fisier) pe CD-ul care urmeaza a fi inscriptionat. E c asi cum ati face o copie a unui CD pe un alt CD, cu singura diferenta ca primul CD (adica imaginea iso) este unul virtual.
Sper ca am fost destul de clar
Anonim   |2009-02-16 22:33:08
Mersi functioneaza .Mai ajutat foarte mult. La drivere iam dar toate driverele numai in exe. si a mers (fara e:\SATA\setup.exe -a -pc:\DrivereSATA).Daca ii va folosi cuiva aceasta informatie mas bucura.Spor la toti .Mersi
Laura  - gho to iso?   |2009-04-02 15:24:39
mie mi-a facut un amic un fisier cu xp si drivere, dar e .gho. Ca sa pot formata, trebuie sa transform .gho in .iso? cand mi-a explicat ce trebuie sa fac, mi-a pomenit ceva si de siren's boot cd. imi poate explica cineva pas cu pas ce trebuie sa fac exact? la formatari normale la pc-ul de acasa ma pricepeam fara problema, dar la laptop inca nu m-am descurcat.
kalinix  - gho   |2009-04-02 15:48:26
*.gho e in general o imagine de harddisk. Si nu e siren's e Hiren's boot cd. Cel mai probabil fisierul pe care-l ai nu e o imagine de CD ci o imagine de HDD cu toate driverele instalate.
Daca imi dai mai multe detalii poate te pot ajuta
Laura  - gho   |2009-04-02 16:24:53
dap, right... hiren's boot cd paiiii, ma crezi ca nush ce detalii sa-ti dau? sounds.asleep'at'yahoo.com si vbim acolo dak ai timp. multumesc mult
Cristian  - Minunat   |2009-10-10 10:38:47
Cu varianta 1 am rezolvat foarte rapid si simplu, multumesc.
Felicitari pentru topicul reusit!
gigel  - ajutati un om lovit de soarta   |2009-04-11 11:45:37
frati mei , suroriile mele va rog spuneti-mi si mie de unde iau drivere sata p[entru un laptopt emachines E520??? cred ca am sa inebunesc cautand asa ceva..
kalinix  - Dude...   |2009-04-11 23:38:52
Cu Intel Matrix Storage Manager ai incercat? Chiar cel de la Intel?
Villy  - nLITE   |2009-04-12 22:41:17
ciudat, mi`e mi`o mers cu nlite, trebuia sa ai si u un CD/DVD - RW
LiverpoolFan  - Laptop   |2009-04-22 23:35:42
Multumesc mult pentru informatii.
sorin  - re: Pentru Kalinix   |2009-04-23 01:23:34
Valentin a scris:
Multumesc frumos a mers stas am cd cu windows sp3 cu drivere sata metoda 3 e ESENTIALA MERGE RECOMAND METODA 3 MULTUMESC SI DE DRIVERELE ATI,articolul e bestial bine scris concis multumesc tuturor dar in special lui KALINIX pt ajutor.ATENTIE PT CEI CU HP PAVILION DV 5 1115el ASTEPTATI BOOTEAZA MAI GREU,SI CD NU-L FACETI CU NLITE NU MERGE AM STRICAT 7 CD FACETI CU NERO.MULTUMESC INCA ODATA SI COLECTIVULUI LAPTOP REVIEW [/quote]
kalinix a scris:
*.gho e in general o imagine de harddisk. Si nu e siren's e Hiren's boot cd. Cel mai probabil fisierul pe care-l ai nu e o imagine de CD ci o imagine de HDD cu toate driverele instalate.
Daca imi dai mai multe detalii poate te pot ajuta

[quote=Villy] Am yo windowsu XP SP3 cu driverele de sata in el, si yo am un HP Pavilion laptop dv5191ea , am stat 2 zile sa`l fac cu totul, functioneaza perfect si merge, daca vrei iti dau windowsu, iti fac o imagine cu clone cd....ori ti`o dau pe hub ori iti fac un torrent cu ea, si merge 100%, am facut multe computere cu windowsu ala si e creat de mn credema daca vrei sa tinem legatura da`mi un e-mail si vb si alegi si modalitatea de download...imagine/torrent...


vreau si eu windows asta te rog baga id-ul asta eu_sinur19 in lista sa imi dai un hub de pe care sa il iau ca am un notebook hp pavilion dv5 amd si am metoda 4 dar imi dao eroare cand sa selectez prtitiile hardlui multumesc anticipat te rog ajuta-ma i pe mn
FLorynel  - problema hdd extern   |2011-01-01 22:52:19
salut as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta am un laptop toshiba satelite si nu stiu cum sa instalez win pe un hard extern ma puteti ajuta?? adresa mea.. florynel_smeq mersi mult
iahim   |2009-06-01 19:49:41
cine are habar ce se intampla? ma chinui de o saptamana cu un laptop si nu'i dau de rost.
Modelul e Amilo Pa 3553.
Am incercat prima data sa instalez windowsul normal. Booteaza cd-ul , face loading la fisiere si cand sa faca start windows setup apare tot ecranul albastru cu o serie de erori pe el:
"A problem has been ocured and windows has been shut down to prevent damage to your computer...
Technical information:
*** STOPx0000007B(........)"

Am incercat si am facut cd-ul bootabil cu nlite, dar aceeasi problema
Insa ..eu am folosit driverele de pe http://www.laptopreview.ro/download/sata.zip si ma gandesc ca poate nu se potrivesc. Dar nici pe pagina de product nu le gasesc. Vre'o mana de ajutor? kre e dispus cu vreo idee putem vorbi si pe id mihai.mihaila. Multumiri!
kalinix  - Amilo Pa   |2009-06-01 21:59:17
driverele de pe laptopreview sunt pentru intel. Din cate am vazut, laptopul tau are amd, deci e foarte probabil ca sata controller sa fie amd sau nvidia. Tocmai m-am uitat pe pagina la Fujitsu si am vazut ca e AMD. Vezi mai sus, ca ai link-ul catre driver. Trebuie sa refaci windows-ul cu nlite,folosind driverul corect de data aceasta si are sa-ti mearga... Sper
olivian  - nelamurire in privinta bios-ului   |2009-09-07 19:27:47
Doresc sa instalez XP sp3 pe un sistem desktop cu placa de baza mcp6p-m2 insa nu reusesc , deoarece imi apare respectiva eroare "blue screen".
Cum pot seta optiunile din BIOS pentru a putea instala XP-ul? Nu reusesc sa gasesc optiunile pentru HDD ( AHCI / IDE sau Compatibility).
Daca stie cineva cum se poate lucra cu acest tip de bios( N^!PA - M2), va rog sa imi spuneti.
O zi buna!
kalinix  - bios   |2009-09-14 20:17:17
Olivian,
modificarea in BIOS este probabil cea mai simpla dintre optiuni, insa de departe cea care poate da cea mai mare bataie de cap. Am vazut un Samsung de 750G, cu buffer de 32M, miscandu-se mai rau decat un PATA, tocmai din cauza asta.
Sfatul meu este sa folosesti optiunea 3, si sa incorporezi driverele in kit-ul de Windows.
cata  - Intrebare   |2009-09-14 20:18:07
as dori sa-mi spuna cineva printr-un raspuns pe mail daca pot instala un windows Xp Profesional Sp2 care l-am instalat si pe PC....sa-l instalez pe laptop si daca merge bine ...mie frica sa nu se incurce comenzile la tastatura. Astept raspuns. Multumesc
kalinix  - raspuns   |2009-09-14 20:21:14
fii te rog putin mai explicit: ce inseamna sa se incurce comenzile la tastatura?
Madalin   |2009-11-02 04:10:07
zimi si mie te rog de ce nu imi merg comenzile date de tine.
kalinix  - ???   |2009-11-02 12:03:30
Pai eu stiu ce comenzi dai?
alexarges  - foarte bun walktrough!!!!   |2009-12-07 20:32:00
am reusit sa parcurg toti pasii pana la faza in care trebuie sa adaug driverele... Selectez optiunea multiple folder drive apoi apare o fereastra "select multiple drivers to integrate" care este alba... Banuiesc ca nu vede niciun driver compatibil sau cum?
kalinix  - Ai directorul?   |2009-12-07 21:47:45
Ai directorul cu drivere pe HDD? Daca da, da-i calea pana la el.
alexz  - help   |2009-12-09 11:07:04
am facut cd botabil cu sata,mi-a luat dar de ce nu-mi apare jos an bara conexiunea la internet?sii din asta cauza nu m-a pot lega.trebuie sii alte drive incluse?astept ajutor!multumesc.
admin  - driver retea   |2009-12-09 11:27:49
Cel mai probabil XP-ul nu ti-a recunoscut placa de retea. Poti verifica in Device manager, daca are sau nu driver instalat sau daca are bulina galbena.
In ambele cazuri o instalare/reinstalare a driverului poate ajuta.
alexz  - ajutor   |2009-12-10 08:11:00
admin,multumesc.Dar eu am facut un win xp pro sp3 cu nLite,am introdus drive sata,apoi pe laptop ACER extensa 5220 darla urma nu vede placa de retea probabil.Dar dati-mi o idee adica de ex: sa fac alt xp,sau sa introduc pe langa drive sata sa pun sii alte drive ex:lan sau stiu eu?Multumesc.
admin  - Re: ajutor   |2009-12-10 12:26:12
driverul pentru retea poti sa-l instalezi si dupa ce ai instalat sistemul de operare. Il downloadezi separat, pe un alt calculator si il transferi cu un USBStick. Trebuie doar sa fie pentru placa ta de retea.
Pe de alta parte, driverele SATA se integreaza in kitul de OS fiindca altfel windows XP nu se poate instala.
alexz  - ajutor   |2009-12-10 13:43:21
admin multimesc.Dar mai explica-mi pas cu pas cum s-e cheama drive ptr. retea,sa le scot de pe cd-ul meu,de la pc,iar la al doilea ranspuns cu drive sata se integreaza an kitul OS nu prea am anteles pentru ca eu am reusit s-a instalez xp-ul pe LAPTOP doar ca am nevoie de ajutor cum sa fac sa pot ulterior s-a integrez sii drive s-a m-a pot lega la internet.S-a anteleg caci e nevoie de mai un drive de retea dar cum s-e cheama sii cum fac?SCOS PE STIK sii cum a-l integrez pe LAPTOP?MULTUMESC.
admin  - deci...   |2009-12-10 14:18:17
Daca zici ca ai instalat XP-ul pe laptop, dar nu ai retea, tot ce trebuie sa faci e sa intri pe pagina producatorului (in cazul tau am inteles ca e ACER) adica aici http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html. Te uiti la sectiunea Drivers and Utilities , la MS Windows XP si alegi din primul combo-box (acolo unde scrie Drivers and Utilities) Lan_Broadcom_v10.26.0.0_XP. Salvezi fisierul pe calculatorul tau, dupa care il pui pe un CD sau un stick si il copiezi pe laptopul pe care nu ai retea.
Simplu.
alexz  - ajutor   |2009-12-10 16:08:15
Multumesc frumos ADMIN.L-am scos.A-voi pune pe un stik apoi a-l voi rula.Dar dupa ce instalez din nou xp-ul nu?RESPECT!
admin  - De ce?   |2009-12-10 16:37:20
De ce sa reinstalezi XP-ul?
alexz  - ajutor   |2009-12-10 17:55:29
admin,pentruca am pus anapoi vista.Da v-oi pune anapoi xp-ul ca la urma s-a instalez drive de retea scoase pe stik.Multumesc.
sorina  - hepl me   |2009-12-15 00:31:53
driver sata pentru aspire 5100 de unde pot lua ... ca am tot cautat si nu am gasit nimic...am downloadad driver`ile ptr xp de la site dar knd dau search nu gasesc sata sau ahci ? ... ma poate ajuta cineva?
admin  - Driver chipset   |2009-12-15 01:26:30
Sorina,
de pe ce site ai incercat sa downloadezi driverul?
Gasesti driverul pentru chipsetul tau pe
www.acer.ro -> Service & Suport -> Descarcare drivere -> Notebook -> Aspire -> 5100. Cand ajungi aici, iti apare jos un tabel cu driverele. La operating system alegi Microsoft Windows XP Professional x32. Driverul pe care-l cauti e chiar primul din lista: Chipset - ATI Chipset Driver.

Daca nu reusesti, mai da un semn aici.
Good luck!
sergiu  - help   |2009-12-23 02:09:11
ma poate ajuta cineva si pe mn cu driver sata pt un fujitsu siemens AMILO Pa 2548, am cautat pe http://support.ts.fujitsu.com/COM/support/downloads.html da nu dau de capat care dintre alea e
admin  - Amilo drivers   |2009-12-23 09:42:36
Sergiu,

incearca cu driverele de aici:

http://www.laptopreview.ro/download/Sata_drivers_Pa2548.zip
Cristian  - Bravo   |2010-01-08 11:29:56
Felicitari! Am incercat varianta a treia si merge perfect. Cei care se vaita ca nu merge, probabil nu au respectat pasii descrisi sau nu stiu sa faca o imagine cu Nero. Jos palaria si Bravo inca odata (de 2 luni ma tot chinuiam ca nu stiam ce sa-i fac)
ovydiub   |2010-01-13 00:48:25
Nota 10, esti tare. Mi-au folosit mult explicatiile tale si driverele de sata postate. Tine-o tot asa
Armand  - Probleme drivere SATA   |2010-01-13 19:28:55
Am un laptop Asus K50AB-SX079L si nu reusesc sa gasesc drivere SATA pentru a-mi putea face un kit de Win XP. Puteti sa ma ajutati cu un link ? Multumesc
admin  - ASUS   |2010-01-14 10:59:21
Armand, K50AB foloseste un chipset ATI. Din cate am vazut au drivere pentru el chiar pe site la Asus http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us la categoria Other (ATI SM Bus Driver).
Incearca cu asta.
Armand  - re: ASUS   |2010-01-15 00:01:40
admin a scris:
Armand, K50AB foloseste un chipset ATI. Din cate am vazut au drivere pentru el chiar pe site la Asus http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us la categoria Other (ATI SM Bus Driver).
Incearca cu asta.


Am incercat dar nu merge nicicum. Poti sa-mi dai un link pentru driverele SATA de care am nevoie? Multumesc
Fane  - Merge SUPERRRRRRRRRR   |2010-01-28 09:44:15
Merge extraordinar!!!
Multumesc mult.
Fane   |2010-01-28 09:44:51
Merge super
axelluny   |2010-03-20 13:13:44
Eu am K70AB CAM CU ACEIASI configuratie ca al tau K50AB,defapt tot ce este in el este de la AMD si doar carcasa(vendor)ASUS.Trece-l in bios pe AHCI->IDE,F10 APOI BAGA WIN 7 CA merge f bine pe ATA decat pe SATA.Poti baga si XP dar o sa cauti dupa drivere.Le poti gasii la alte modele ASUS din seria ta care au suport ptr XP sau cauta cu DRIVER MAGICIAN
aNDRUSHA  - n-am cuvinte   |2010-01-22 22:29:00
dupa ore de stress am reusit!!!!!!!!!!!

interesant, cum de procedat cu windows7? din cat imi este cunoscut, nlite nu poate integra drivere in W7.
Cristi  - X   |2010-01-27 16:12:20
salut !
Am un PC Acer Aspire T650, SATA. Am urmat pasii de la punctul 3 pentru ai pune XP. Pe el am avut tot un Xp care trebuia schimbat.
Am urmat pasii de la pct.3 am creat unattended windows cd dar cand am vrut sa instalez de pe el nu il vedea ca CD butabil ca pe celalalt dupa care l-am facut desi in bios am facuta setarea pt. a buta de pe CD-rw. In fine, am intrat in windows-ul vechi si am rulat/instalat cd creat ca pe orice program, cu windows-ul vechi pornit. S-a incarcat ceva apoi un restart si a continuat instalarea fara a se mai porni win, exact ca atunci cand e totul ok insa nu s-a mai facut formatarea. S-a sters doar win vechi si toate celelalte fisiere din C, unde aveam win au ramas. Cel Nou instalat functioneaza bine. Aveam home edition acuma e Xp prof. A ramas si program files. Bineanteles ca nu mai functioneaza nimica de acolo ca doar e win nou. As vrea sa reiau operatia insa sa se instaleze normal. Unde am GRESIT ? Vreau sfaturi
MULTUMESC !
admin   |2010-02-06 18:25:45
Probabil cand ai scris pe CD. Vezi ca mai sus scrie cum trebuie sa arzi un iso pe cd: nu copiezi pur si simplu fisierul; pentru imagini este alt procedeu.
Cristi   |2010-02-10 00:40:37

Stiu cum sa pun o imagine iso pe cd. Nu stiu care a fost problema insa am reluat din nou tot procedeul si ... merge.
Merci !
ovidiu  - Ajutorrr :D   |2010-02-06 13:54:39
As vrea sa ma ajute si pe mine cinevaa,am un Laptop Toshiba,doresc sa instalez win xp,din pacate metoda a 2 nu o pot folosi pentru ca nu am floppy,metoda a 3 mi se pare destul de complicata ..asa ca o sa incerc prima..nu inteleg dc se formateaza atat de greu hdd(de 160)..merge foarte greu dupa ce am shimbat in bios setarile la AHCI..astept un raspuns..
admin  - RE: Ajutorrr :D   |2010-02-06 18:23:24
Itii recomand sa incerci metoda 3, nu e complicata de loc.
Cat despre viteza cu care se misca hdd-ul tau, e tocmai din cauza ca ai modificat setarile in BIOS.
Am vazut un Samsung SATA de 700G caruia i-a luat o zi intreaga sa-l formatez cand era trecut in BIOS pe IDE, si 5 minute cand era lasat normal, pe SATA.
Mihai  - re: RE: Ajutorrr :D   |2010-02-09 15:13:21
Salut . Va rog ajutor . Am un FSC Amilo 2540 , vreau XP . Am probleme la pasul 3.1 . Am facut un folder SATA in care am downloadat driverul ptr chipset de la intel ( Intel GM965 ) . Am mai facut un folder gol DrivereSATA . Am executat comanda c:\SATA\setup.exe -a -pc:\DrivereSATA , mi-a scris Files Extracted succesfully si cand ma duc la DrivereSATA - E GOL . ce ma fac ?

admin a scris:
Itii recomand sa incerci metoda 3, nu e complicata de loc.
Cat despre viteza cu care se misca hdd-ul tau, e tocmai din cauza ca ai modificat setarile in BIOS.
Am vazut un Samsung SATA de 700G caruia i-a luat o zi intreaga sa-l formatez cand era trecut in BIOS pe IDE, si 5 minute cand era lasat normal, pe SATA.
admin  - RE   |2010-02-10 00:21:06
Ce ai downloadat mai exact de la intel? Incearca cu driverele de la link-ul din pagina (la pasul 3.1)
FLOREA MIRCEA  - rugaminte   |2010-03-05 01:28:10
As ruga sa mi sa spuna imaginea creata trebuie sa fie de tipul une arhive winRAR?
Astept raspons
admin  - RE: rugaminte   |2010-03-05 15:13:56
imaginea creata trebuie sa fie un fisier .iso
Intamplator si WinRAR poate sa deschida un asemenea tip de fisier.
alex_01234   |2010-03-05 17:40:16
cand intru pe http://downloadmirror.intel.com/13808/eng/f6flpy32.zip imi apare o fereastra care imi spune: The file that you are trying to download has either been moved, renamed or archived.

Please go to http://downloadcenter.intel.com and choose your product to find your download." ce trebuie sa fac??? am intrat unde imi zicea dar nush ce sa downloadez
florea mircea  - re: RE: rugaminte   |2010-03-06 15:48:40
admin a scris:
imaginea creata trebuie sa fie un fisier .iso
Intamplator si WinRAR poate sa deschida un asemenea tip de fisier.

Cineva cu experienta in asa ceva poate sa-mi dea o adresa de email sa-i trimit imaginea s-o examineze si sa-mi spuna daca e buna pentu un laptop Simens sata.
Multumesc anticipat. Astept binevoitorul cu adresa de email
b0arderu  - super var 3   |2010-03-31 18:35:26
Merge de minune var. 3...Felicitari pt articol, am mai invatat un lucru nou!
octavian  - hp_compaq presario qc61   |2010-04-05 18:15:48
Salut,

Incerc de vreo 2 zile sa fac aceasta metoda 3 pe un compaq presario nou cu hdd-sata (qc61-335sq). am aceeasi problema ca si "iahim" mai sus..."booteaza cd-ul , face loading la fisiere si cand sa faca start windows setup apare tot ecranul albastru", chiar daca am pus drivere-le si le-am integrat in cd de xp.
Aveti ceva sugestii va rog?
PS. mentionez ca am sters si dos-ul de pe el initial.
Multumesc anticipat
alex  - 10x   |2010-04-08 11:37:20
omule, iti multumesc tare mult ca ai postat ! pentru mine a mers cea de-a treia varianta (pe un acer)
CRISTIANO35  - INSTALARE WINDOUS PE LAPTOP COMPAQ   |2010-04-13 10:34:49
NU POT INSTALA WINDOUS PENTRU CA INAINTE DE A AJUNGE SA INTRU LA HARD SA FAC PARTITIA IMI DA O EROARE SI NU MA LASA SA INTRU MAI DEPARTE DACA MA POATE AJUTA CINEVA AM SA SCRIU EXACT CE SCRIE PE ACEA PAGINA UNDE IMI DA EROAREA

MULTUMESC
ScsBoby   |2010-04-29 17:50:14
Multumesc si eu.
Mi-a folosit
Ciprian  - Boot-are din DOS   |2010-04-29 19:07:40
Salut!
Am un laptop Dell Latitude C400 fara CD-Rom, Floppy si care nu boot-eaza de pe USB. Boot-eaza doar de pe HDD sau de pe retea.
Am folosit un rack usb ca sa copiez kitul de win xp pe C, dar ma intereseaza cu fac hdd sa porneasca automat in DOS si sa instalez windowsul manual. Ce fisiere trebuiesc copiate in radacina?

multumesc!
astept si alte variante de instalare
Rocky  - HP DV7 2060Ef   |2010-05-11 10:20:00
Salut am si eu o problema cu un Hp nu pot sa inctalez Win sp3 tot imi da ecran albastru si un mesaj de eroare , care stie cum rezolv problema , presupun ca este de de driverle de sata
MS
alex  - in zadar :)   |2010-05-29 05:37:14
In primu' rand am un toshiba satellite l500d cumparat cu 2 zile in urma si cred ca am incercat 10 tipuri de win pana acum.
Eh acum ajuns si aici, am urmat pasii de la "3" singura problema pe care am intalnit-o a fost la partea cu "cmd" adica a functionat , dar nu am gasit niciun fisier extras in DrivereSATA ...anyway , am facut CD-ul , toate bune si frumoase apornit instalarea...taote prostiile sata s-au instalat sau cel putin asa cred dar cad sa inceapa windows" setup is starting windows" bum , aceiasi eroare ,curand o sa urasc culoarea albastru
alte sugestii? btw...am incercat si win 7 dar fara rezultat.
multumesc anticipat !
andrei  - windows   |2010-06-18 00:35:33
Va rog care ma poate ajuta si pe mine cu niste drivere sata pt un laptop ASUS.sau cu vrun cd cu windows cu drivere pt sata.astept succestii pe adresa de email neamtzu209b@yahoo.com
admin  - RE: windows   |2010-06-18 00:40:22
Ce model de Asus?
ovyar  - help !!!!!   |2010-07-28 01:32:49
am un hp pavilion dv7-2050ed,si nu gasesc nici unde drivere pt el va rog mult de tot astept raspuns urgent !!!,ma chinui de 2 zile????pls,help,amd athlon*2
ByLa  - -   |2010-08-13 15:31:51
Cu stick nu merge la varianta 2 ? si daca da.. dezarhivat din arhiva .exe si bagat pe stick ? Multumesc
MaesTRUE   |2010-09-07 16:14:05
Foarte bun punctul 3, aplicat cu succes pe SONY VAYO VGN-AR51J. Multumim realizatorului !
cosmin  - intrebare   |2010-09-06 01:08:31
Nu gasesc driver-ul SATA pt.un hp pavilion dv7 nici pe site nu am nici CD,asa ca va cer ajutor pt.a face toti pasii.CD cu XP bootabil am,programul l-am instalat mai am nevoie de driver
RaYmOnD   |2010-09-07 16:43:52
salut la toti...am un laptop acer aspire 5100 de un an.acum o luna am avut niste virusi in el.un coleg de al meu si-a stricat laptopu si nu ii mai mergea hardu..si-a cumparat altu nou dar cand ii baga in lapt nu ii vedea sidiul cu windows.am facut schimb cu el sa vedem daca merge ..am bagat hardu lui la laptopu meu si i-am instalat windowsu...dar dupa a ceia hardu meu nici macar nu mai intra in windows...si cand dau sa-l reinstalez se blocheaza...imi apare loading RAMDISK imagine...cand se incarca se blocheaza...cum pot sa fac????am nevoie de
Xantes  - Mi se pare mie...   |2010-09-09 23:19:34
... sau la Solutia 1 nu trebui sa fi facut mentiunea ca trebui mai intai si intai sa ai deja la indemana(deja download-ate) driver-ele S-ATA pentru a le putea instala si up-data dupa re-pornirea laptopului?! Crezi ca poti face instalarea si up-date-ul driver-elor daca nu le ai fizic, anterior inceperii acestei proceduri?!
admin  - RE: Mi se pare mie...   |2010-09-09 23:36:05
Citez:
5. Dupa ce ati terminat de instalat Windows-ul XP, trebuie sa actualizati driver-ul hdd-ului cu un driver SATA (acesta trebuie sa il aveti la dispozitie - la Solutia 3 de mai jos, aveti indicatii cum gasiti driver-ul SATA).


Mie unul mi se pare suficient de explicit...
costyy79  - integrare sata   |2010-09-29 20:42:20
am un laptop sony vaio vgn-tt11wn-b venit cu wvista preinstalat cum pot instala xp
Mihai  - HELP!!!!!!   |2010-10-25 03:23:13
am si eu un calculator ci hdd pe sata, am incercat sai pun windows xp dar am ajuns la instalarea partittilor acolo nu le vede....orice as da (instal,create)imi da o eroare si tre sai dau restart....am schimbat setari prin bios si acuma imi da eroarea atunci cand incepe sa se instaleze windowsu....am facut cd cu windows cu drivere sata si tot aceiasi problema o am....ce as putea sa fac?? pls help ma chinui de 2 zile
motherbord conroe presler fsb 1066
intel dual core 2000
video gf 7300 pci-e 256 mb
hdd sata 160 (samsung)
alin   |2010-10-30 17:54:45
Multumesc de ajutor!
Andrei  - Sal   |2010-11-24 16:30:01
Deci am incercat sa fac windowsu asa cum scrie aici dar cu driverele sata de pe saitu asta si nu imi merge Leptopu meu estu Hp Compaq Nc 6000 si hardiscu extern Kingmax KE-91 si nu imi merge dupa ce trece de faza cu botatul. Deci se copiaza tot prima faza si cand sa intre in partea a 2 cu windosul sa il copieze nu mai merge imi da eroare. Ceva idei ? ms
Mitza  - Merci   |2010-12-31 02:20:40
SA iti dea Dzo sanatate si bucurie in viata ca ai facut inca un om fericit
Dania  - Super!   |2011-01-03 19:44:58
Multumesc mult celui care a dat aceste instructiuni. M-am descurcat super...desi prima data, la mesajul ca nu exista hard...am inghetat Tot eu am pus XP-ul dar am uitat cum)
Sa aveti cu totii un an bun!
mario  - WIN XP SP3   |2011-01-05 23:30:01
Incercati ultima varianta de WIN XP SP3. Va merge fara toate acele modificari.
Madalin  - Drivere   |2011-01-07 23:55:46
Salut! Poti sa-mi cauti si mie driverele SATA pentru un laptop ASUS K52JR? nu le gasesc...
merci.
Florin$$$  - Ok !   |2011-01-12 14:31:23
Prima varianta a mers la mine, scurt si util. Multumesc!
Andy  - ddd   |2011-02-04 17:43:34
Salut


Prima problema - nu gasesc in cd-ul cu drivere "Intel Matrix Storage Manager" L-am luat dupa net, am trecut in run comenzile de mai sus, si primesc eroarea : The syntax of the command is incorect...


Ce trebuie facut?
MyhavVUl   |2011-08-03 14:01:29
La fel patesc si eu, poate cineva sa ne ajute ?
iuliangradinariu  - re: Ok !   |2011-01-27 16:47:35
Am si eu nevoie de driver SATA pentru un HP 625AMD Turion II P540 2.4Ghz.
Merci
alex  - intrebare   |2011-02-06 21:29:31
Am si eu o intrebare daca integrez driverele in windows mai trebuie sa setez functia acii din bios
va rog raspundetimi
kalinix  - Re: intrebare   |2011-02-08 08:34:40
Nu, nu mai trebuie sa setezi BIOS-ul sa iti vada HDD-ul ca IDE Drive.
albert   |2011-02-22 18:55:35
merge pe un laptop toshiba cu driverele sata puse la dispozitie de tine. mersi mult
cristian  - re: re:   |2011-02-23 22:26:52
salut am si eu o problema please ajutoor,eu am drivarele dar cind bag windovs-ul nu imi recunoaste hardul am un asus 59l si bineinteles ca nu il pot instala please ajutooor id(cristian_167)
adrian   |2011-04-11 22:58:21
salut, am si eu de cateva zile un acer aspireoned255e si am incercat solutia 1 care a mers de minune pana la pasul 5, fac tot ceea ce imi spui in descriere dar nu vrea nici in ruptul capului sa imi updateze driverul, care de alfel e descarcat de pe site-ul acer, mesajul de eroare fiind: "cannot continue the hardware update wizard" si "the wizard could not find a better match for your hardware than the software you currently have installed." unde gresesc?
multumesc de raspuns
stefan   |2011-06-26 15:50:55
salut ! am si eu un laptop, SAMSUNG np-nc10, e valabil pasul 3 si in acest caz??
kalinix   |2011-08-01 16:17:15
Dap. De ce sa nu fie valabil? Chipsetul e tot intel
Cami  - Mul   |2011-08-01 19:14:04
M-a ajutat foarte mult articolul.
edy  - BIne ma   |2011-08-22 22:20:05
Bine ma mearsa . Mersi mult . Tine-o tot asa
Brunetzellu:x  - Functioneaza?   |2011-08-23 15:28:37

Merita sa incerc?

Functioneaza 100%?
Anonim   |2011-09-17 01:49:04
am o problema uriasa cand pronesc laptopu dupa ce se tot incarca chestia aia cu windows xp normal sistemu ar trebui sa isi dea drumul doar ca imi apare o eroare pe fundal albastru si habar nam care e problema ... chiar daca intru in bios nu pot face mare lucru ceva nu imi da voie sa umblu la acel ,,panou de control" inafara de data si ora nu ma lasa sa misc modific sau stie eu altceva de butat nu buteaza nici dupa cd nici dupa stik

care e problema si cum pot sa scap de ea


rog ajutati-ma un raspuns ceva bobitzu_alexutzu_2010 va rog nu stiu ce sa mai fac
admin  - RE: Anonim   |2011-09-17 12:05:32
Citez:
imi apare o eroare pe fundal albastru


Care e mesajul acelei erori?

Citez:
chiar daca intru in bios nu pot face mare lucru ceva nu imi da voie sa umblu la acel ,,panou de control"


Parola pe BIOS?
sheicu  - metoda 3 cea mai simpla si recomandata   |2011-10-10 18:31:00
si la mine a functionat, dar altfel, nu stiu daca nu am inteles e bn pasi dar am facut cd-ul fara sa mai folosesc "Comand Prompt" aveam cd-ul cu drivere din care am copiat driverele SATA intr-un director, apoi separat in alt director am copiat windows-ul, si cu programul nLite am facut imaginea cu drivere incluse, apoi am facut cd-ul cu nero si l-am instalat pe pc. merge super. ms mult.
Daniel  - Problema Satelite L755-128   |2011-10-29 00:39:58
Am si eu o problema asemanatoare, dar pe un Toshiba Satelite L755-128 (Procesor i5-2.3Ghz, hdd-650Gb, RAM-4Gb, video-nVidia GeForce 525M 1GB/128biti)
cand l-am cumparat a fost free-dos. Am instalat pe el Win 7 si a mers OK. numai ca in graba am uitat sa il partitionez. m-am apucat sa instalez driverele de pe site de la Toshiba. o parte s-au instalat o parte nu. nu imi dadea erori, dar nici nu imi apareau ca instalate (de ex: bluetooth). am formatat hdd si m-am apucat de reinstalare si partitionat care a mers ok pana in pasul expanding windows file cand se bloca si dadea o eroare. alteori se bloca(error) la instaling updates sau chiar la sfarsit la completing installation exact inainte de primul restart ce si-l face singur. am cautat sa vad ce inseamna si era vorba de driverul de sata nu vedea hdd sau ceva de genul... am intrat in bios si am mutat de pe AHCI pe compatibility si am reincercat si a mers. toate bune si frumoase. am mutat din bios din nou pe AHCI am instalat driverul de SATA si cand verific HDD am doar partitia sistemului. restul de 600Gb lipsa. am intrat in device manager si...surpriza acolo ii vad, dar nu aveau alocata litera. i-am dat litera :E si mi i-a vazut pe toti 600 Gb fara probleme. am instalat toate driverele si toate mergeau(incusiv bluetooth), dar avea o hiba. dupa pornire , la aprox. 10-15 min, lucra foarte greu. nu il puteam folosi cam 10 min (nici poze nu puteam vedea). "gandea" foarte mult. dupa nu mai aveam probleme. am zis ca nu s-a instalat ceva din windows cum trebuie si m-am apucat sa reinstalez sistemul (m-a mancat in *** ).
acum din nou am cam aceleasi probleme. se blocheaza numai la ultimul pas Completing installation. nu se restarteaza si da eroarea 0x80ff0000. in bios e pe compatibility ca altfel nu merge. nu trece de expanding files
va rog un pic de ajutor.Multumesc.
astept raspunsuri si pe midancea@Y!(mail/mess). cum va este mai usor. multumesc

P.S. am folosit inclusiv win 7 luat de la windows de pe site astazi si acelasi rezultat
hp  - windows pt hp   |2011-11-27 22:51:47
buna,am si eu o intrebare:
am un windows pack 3 cu toate driverele instalate(nu am cd cu nici un driver) si vreau sa instalez alt windows sp3,imi va recunoaste noul windows driverele pt toate placile?

scuze daca nu m-am exprimat bine...multumesc

PS:astept raspuns cat mai urgent
admin  - RE: windows pt hp   |2011-12-02 17:24:37
Depinde de multe lucruri. Ce model de laptop ai?
Nephthys   |2011-11-29 17:08:22
Salut! Eu mi-am cumparat un HDD pe SATA si nu merge. Am incercat varianta 3, dar nu mi-a reusit. Daca ma poate ajuta cineva sa lase 'Raspuns'.
Multumesc.
admin   |2011-12-02 17:27:10
Mai multe detalii, pls. In special modelul laptopului, ce anume nu merge, unde te-ai impotmolit. Mesajul este extrem de general.
bogdan   |2011-12-01 21:48:55
nu merge deloc ................
admin   |2011-12-02 17:28:52
adica.........................
Nephthys   |2011-12-04 17:14:10
Eu am HDD SATA pentru Desktop, si a fost instalat Windows-ul pe HDD. Acum eu vreau sa imi reinstalez Windows-ul pentru ca e deja vechi si merge greu.
Am facut cum scria mai sus (fara partea cu Comand Prompt pentru ca aveam driverele pe CD), iar inaintea partii cu alegerea partitiei in care sa fie Windows-ul imi spune ca nu recunoaste HDD-ul.
george11  - feedback   |2011-12-12 03:14:35
Iti multumesc foarte mult , chiar nu stiam ce sa ma mai fac ca nu mergea sa-l instalez, se incarcase alea alea si apoi imi dadea o eroare gen ca as avea virusi si prostii din astea ..foarte util ..Bravo si te felicit pentru munca ta !!
Alin   |2011-12-10 23:19:57
Omule esti mare. Merge perfect. Un pic de atentie celor care nu au reusit. Am facut si eu cateva greseli si am stricat vreo doua cd-uri dar dupa ce am citit mai cu atentie am reusit. Felicitari celui care a postat tutorialul
vladut  - Help   |2011-12-14 22:21:41
Putin ajutor la mine a mers prima solutie da nu gasesc drivere pt sata si nu inteleg cum le instalez..
Santana  - Salutare   |2011-12-30 02:28:54
Am o problema de genul : un hdd sata de pe un laptop acer a mers super bine doar ca intr-o zi cand sa deschid calc nu mai mergea ...adica nu mai recunostea hdd ...in bios il vede in dos la fel problema e cand vreau sa instalez orice tip de win ajung la selectarea partitie selectez c apoi imi spune fail tu load desi imi arata si de cat e hdd mentionez ca am formatat hdd si am creat o singura partitie cu ms-dos. intrebarea e cum sa ai pot instala un sistem de operare mersi anticipat
admin  - Re:   |2012-01-04 00:46:22
cred ca cel mai bine e sa stergi partitia si sa lasi installerul de windows sa o creeze de la zero. Daca tot nu merge, incearca si porneste laptopul de pe un WinPE - BartPE [1] sau de pe un LiveCD de linux (toate distributiile majore au asa ceva Ubuntu [2], Fedora [3], Slax [4] sau altele [5]) si vezi daca iti gaseste sau nu HDD-ul. Daca nu-l gaseste mai povestim.

[1] http://www.nu2.nu/pebuilder/
[2] http://www.ubuntu.com/start-download?distro=desktop&bits=32&release=latest
[3] http://fedoraproject.org/en/get-fedora
[4] http://www.slax.org/get_slax.php
[5] http://livecdlist.com/
elena  - pls help   |2011-12-31 00:58:49
am un laptop dell inspirion si am windows 7 ... seara am stat la el iar dimineata cand l-am deschis nu mai mergea... oriunde incercam sa intru trebuia sa astept iar apoi imi aparea o eroare (...I/O eror status....). Am incercat sa instalez din nou windows-ul si nu merge(dupa setup imi zice ceva despre hard si ca ar trebui sa restartez iar daca imi da din nou aceeasi eroare sa dezinstalez programele din pc)... va rog spuneti-mi ce sa fac
admin  - Re: pls help   |2012-01-04 00:58:56
Daca e inca in garantie, iti sugerez sa-l duci direct la service, eu unul banuiesc ca e HDD-ul. De recuperat datele nu se mai poate, acum ca l-ai ras-instalat (de fapt se poate dar e mai greu) asa ca cel mai probabil iti vor schimba HDD-ul pe garantie.
Oricum, te va cauta cineva din partea LaptopReview, probabil pe mail sau mess.
Andra  - Va rog frumos   |2012-01-20 14:56:52
Buna ..

am un HP Pavilion g6 , as dori si eu driverele SATA pt el sau windowsul direct , va rof grumos ... platesc ..
admin  - RE: Va rog frumos   |2012-01-21 13:42:07
Trimite te rog Serial number si model type (ar trebui sa fie pe spatele laptopului).
viktor  - pls help   |2012-01-20 19:36:00
am un laptop Gateway NV53 si nu ai gasesc driverul sata pentru xp,daca poate sa ma ajute cineva/
am incercat sa schimb din bios din AHCI in IDE si cind pornesc sa instalez windos , aleg partitia unde sa instalez , o formatez si cind sa inceapa sa copie fisierele , merge 5 - 10% si se opreste laptopul , acum vreau sa fac instalarea prin CREAREA UNUI UNATTENDED WINDOWS CD cum e prezentat mai sus dar nu gasesc drivere, pls help
admin   |2012-01-21 13:52:04
Din cate am vazut, NV53 are chipset AMD. Poti incerca cu driverele luate direct de pe siteul AMD-ului:
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx#3
(te intereseaza in special driverul pentru SouthBridge)
diana  - ...   |2012-01-30 20:08:51
Atunci cand descarc de pe internet driverele cum procedez la pasul 3.1? ca nu prea inteleg.Ai putea sa imi explici mai bine?Mersi
kalinix  - hehe   |2012-01-31 10:59:53
pai e simplu: fie ca downloadezi driverele de pe internet, fie ca le ai pe CD trebuie puse intr-un director de pe C:, de unde sa le poata lua n-lite-ul (vezi pasul 3, putin mai sus de 3.1)

Cheers
marian  - salut   |2012-02-01 08:51:47
am si eu o problema,am instalat windows xp cu un stick,insa merge ffff greu ,astept poate pana la o ora sa porneasca windows-ul si merge in continuare fffff greu ,poate ma ajuta cineva.multumesc
admin  - RE: marian - salut   |2012-02-02 00:00:51
fii putin mai explicit te rog:

Citez:
am instalat windows xp cu un stick

adica ai instalat de pe un stick? Sau pe un stick?
radu maria  - led   |2012-02-01 19:57:59
de ieri ledul care arata ca leptopul este conectat la priza a fost mereu verde la conectare ,dar acum sta pe portocaliu;bateria se incarca normal.Am fost si laDOMO de unde l-am cumparat si acolo arata verde dar leptopul nu l-am folosit caci nu aveau conectare la internet.Ce sa fac?
admin  - RE: led   |2012-02-01 23:58:15
despre ce model de laptop e vorba? Si ledul sta permanent pe portocaliu? Sau isi schimba culoarea dupa un timp? Daca e ledul de la alimentare, insemna ca fie bateria se incarca, fie se descarca. Oricum am nevoie de modelul laptopului pentru a iti putea da un raspuns
florin  - sall   |2012-02-20 23:06:36
salut fratilor eu am un acer travelmate290 si nu reusesc deloc .am incercat varianta cu nlite pe cd .nici vorba sa functioneze ...pliz help daca cineva stie ceva va rog ajutatima ...mmmsssiii mult bafta
ghiorghita  - re: RE: led   |2012-02-17 17:46:11
sall. Am un hp g62 si vreau sa instalez xp pe el ca am 7 dar nu gasesc driverele pt sata ca sa il instalez dupa metoda 3. Imi poate da cnva un site de unde pot sa le descarc sau chiar un windows gta facut?? id... ionut.ghiorghita daca e dispus cnva sa ma ajute.
Ionut  - Multumiri   |2012-03-02 20:18:00
Felicitari pentru articol, si multumesc foarte mult, m-a ajutat enorm.
bogdan  - ?????ce e de facut?   |2012-03-10 19:35:01
toshiba satellite c660d-158!am intrat in bios am pus sata pe modul compatibil, am instalat windows xp, si au inceput sa apara surprizele! mi se tot blocheaza laptopu de nebun!dupa instalare windows am idescarcat si driverele sata de xp si am intrat in device manager sa dau update driver la sata, dar nu mi le ia! nu se intampla nimic! ce e de facut?
Cristian  - Va rog ajutati-ma   |2012-04-19 20:30:45
Salut,

Recent am cumparat un laptop Compaq CQ 57 375EQ,cu procesor 1.3 GHz AMD Dual-Core E-300,pe chipset AMD A50M FCH,cu ddr 3.Am stricat 7 cd-uri,prin incercarea de a instala Windows XP pe el.Am incercat sa iau drivere din ogramada de parti,insa nici unul nu a mers cum trebuie.Mereu imi dadea eroarea cu ecranul albastru.
Va rog din suflet,ma puteti indruma la un site,de unde sa downlaodez si eu niste drivere bune,sa pot instala Windows Xp?...pentru ca am inebunit cat am incercat.

Multumesc frumos
Cristian C  - Nu pot sa instalez windows xp   |2012-04-16 21:20:48
Salut baieti,

Am un Compaq CQ 57 375EQ,cu chipset AMD k14,procesor AMD dual core.Am incercat sa tot iau drivere ca sa vata hardul Sata(este sata 2),si am facut 5 cduri cu windows xp.Am inebunit,NU merge,efectiv.
Cred ca driverele nu sunt bune,am cautat pe peste tot.Aveti ceva idei,de un AMD sata controller bun,pentru laptopul meu?

Va multumesc anticipat
nadea   |2012-04-20 01:33:48
spunetzimi shi mie va rog imi trebuie sa instales un windows pe un hard disc exterior..pnt al instala in portativ...mss mult
MARIUS   |2012-08-12 23:13:46
salut!am si eu o problema cu un laptop asus.incerc sa instalez windows 7 si nu booteaza de pe dvd, am intrat si in bios si am modificat primul dispozitiv de bootare.dvd este bun pt ca l-am probat pe alt laptop toshiba.in mod normal eu stiu ca apare dupa pornire...press any key to boot from cd, insa asta nu se intampla.porneste normal windowsul si apare un ERROR mare si rosu pe ecran si ramane asa.as fi recunoscator dak cn ar putea sa ma ajute. ms
admin  - RE:   |2012-08-13 00:53:31
Salut,
am nevoie de cateva precizari:
1. modelul de ASUS pe care incerci
2. Continutul mesajului (mai scrie si altceva pe langa eror?) - o imagine ar fi si mai buna
3. Ai incercat si alte DVD-uri pe ASUS-ul respectiv?
razvan  - nu gasesc driverele   |2012-08-16 01:04:05
nu gasesc driverele sata la acer Extensa 5210
kalinix  - nu gasesc driverele   |2012-08-16 13:34:02
ai aici:
http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5210.html
si aici:
http://www.laptop-software.com/acer-software/acer-extensa-5210-windows-xp-vista-drivers/
A5210 foloseste chipsetul Intel, deci poti folosi si driverele oferite pe pagina de la intel:
http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Rapid+Storage+Technology+%28Intel%C2%AE+RST%29
ingpuiu  - nu gasesc driverele   |2012-09-29 13:07:26
salutare,
am facut vreo 5 cd-uri toate booteaza dar tot nu vede hardu si imi da blue screen la instalarea xp-ului.
ma poate ajuta cineva?cred ca nu sunt buni driverii pe care i-am incercat.
este vorba de un laptop compaq cq58.
multumesc
admin  - drivere   |2012-09-29 22:37:10
Din cate am vazut cq58 are chipset Intel, deci ar trebui sa poti folosi asta:

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=21730&ProdId=2101&lang=eng

E drept ca m-am uitat doar la primul model, in lipsa de alte detalii.
kapace  - re: drivere   |2013-05-28 03:51:31
am probat variant 1 ,nu am reusit,dar varianta 3 mi-a iesit din prima .am instalat win xp pe un acer aspire one 532h. mii de multumiri
 
Care vi se pare cel mai tare brand
 
Avem 2 vizitatori online
Loading...